Badkamerverlichting, waar begin je?
De keuze in badkamerverlichting is beperkter dan bij de overige interieurverlichting. Dat komt omdat je te maken hebt met een “natte” ruimte. De plaatsing van de wastafel, douche, bad en andere attributen in deze ruimte bepalen het type armatuur in grote mate. Gelukkig zijn er genoeg leveranciers die zich min of meer in badkamerverlichting gespecialiseerd hebben. Zorg er echter wel altijd voor dat je weet wat wel en niet mag! Je lichtplanadviseur, interieurarchitect en/of installateur kunnen je daarbij helpen. Koop in ieder geval je armaturen bij een leverancier die weet wat er komt kijken bij het uitzoeken en installeren van de verlichting in de natte ruimte!
Tip 1: Weet de juiste afmetingen, dus ook de hoogte
Het is belangrijk om alle afmetingen van je badkamer te weten. Maak desnoods een schets op schaal en knip de diverse onderdelen die in de badkamer komen uit. Doe dit met de doucheruimte, het bad, de wastafel(s), afzetruimtes, etc. Is het mogelijk om in de badkamer een föhn of carmenset te gebruiken? Wordt er nat of elektrisch geschoren? Waar komt hiervoor het stopcontact? Is dat een handig plek t.o.v. de spiegel? Allemaal zaken die je achteraf niet of moeilijk kunt aanpassen.
Tip 2: Bepaal welk type verlichting je op welke plek nodig hebt
We eten allemaal wel dat verlichting grofweg in Basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting is onder te verdelen. Hou hier dus zeker rekening mee in de badkamer! Het is een functionele ruimte, dus zorg er voor dat je functionele verlichting op order is! De mannen hebben goed en voldoende licht nodig om zich te kunnen scheren en de dames moeten wellicht hun make-up aanbrengen. Met slechte belichting begin je al niet goed aan de dag.
Tip 3: Spiegelverlichting
Spiegelverlichting is absoluut een belangrijkonderdeel in de badkamer. Zorg er voor dat verlichting bij en rondom een spiegel niet van boven komt. Hierdoor krijg je schaduwen op je gezicht, waardoor je bijvoorbeeld niet goed kunt zien of je je wel goed geschoren hebt. Beter is het om de spiegelverlichting in/op of naast de spiegel te hebben en je dus van voren wordt aangelicht. Per slot van rekening is dit ook al jaren het geval bij de opmaakspiegels in theaters!
Tip 4: Een badkamer heeft 3 zones!
Iedere badkamer is in 3 veiligheidszones opgedeeld. Zone 1 is zoals te verwachten rond de watertoevoer plekken, de wastafel, het bad en de douche. Hier is uiteraard het meeste vocht en waterdamp aanwezig. Dit moet daarom de veiligste zone zijn met aangepsate armaturen. Zone 2 is direct boven de waterbronnen, nog steeds relatief onveilig, maar de kans op direct contact is al minder. Zone 3 is de rest van de badkamer. Hier is geen direct contact met water, maar er kan natuurlijk wel condensvorming ontstaan.
Tip 5: Welke kleurtemperaturen gebruik ik?
Het verlichten van de badkamer is uiteindelijk toch wel wat ingewikkelder dan we zo op het eerste gezicht denken. Goede verlichting is hier zeker een must! Met de huidige LED verlichting zijn de mogelijkheden bijna oneindig. Je kunt van de badkamer dan ook een bijzondere ruimte maken. Maak er er echter geen kermis van, je komt er meerdere keren per dag! Laat je door een vakman informeren over de kleurstellingen en de (on)mogelijkheden van LED verlichting!
Krijg je mijn nieuwsbrief al?
Vraag de nieuwsbrief hier aan en ontvang het gratis e-book met veel informatie over de basis van LED verlichting!
0 reacties