Besparen op energieverbruik in je bedrijfspand

Hoe bespaar je slim op energieverbruik?

Corona heeft bij veel bedrijven voor grote, structurele veranderingen gezorgd. Eén van de gevolgen is dat thuiswerken voor veel werknemers een blijvertje zal zijn. Daarnaast zijn online verkopen binnen een groot aantal bedrijven blijvend toegenomen. Al deze veranderingen hebben direct effect op de inrichting van je bedrijfsruimte. Er zal bijvoorbeeld meer plek moeten worden ingeruimd voor magazijnruimte. Dit gaat al gauw ten koste van kantoorruimte. Als je dan toch bezig bent met de herinrichting van je bedrijfspand, zou je ook eens kunnen kijken naar je energieverbruik.

Hoge energieprijzen

Besparen in deze tijd van hoge energieprijzen is natuurlijk best prettig. Het is derhalve slim en handig om je bedrijfspand door deze veranderingen slim en energiezuinig in te richten. Je kunt kantoorruimtes zodanig inrichten dat mensen alleen of in kleine groepen deel kunnen nemen aan online vergaderingen. De praktijk heeft inmiddels uitgewezen dat er een enorme behoefte is aan ruimtes die geschikt zijn voor het houden van videovergaderingen. Nog te veel kantoorpanden missen dergelijke specifieke ruimtes. Vaak zijn er nog steeds grote vergaderruimtes, een grote kantoortuin en kleine kamers, maar geen ruimtes die daar tussenin zitten en dus geschikt zijn voor dergelijke activiteiten. Bovendien kun je denken aan een aangepaste verhouding tussen werkplekken en overlegplekken. Je moet je dus gaan afvragen welke ruimtes het meest geschikt zijn voor het houden van videoconferences en andere vormen van overleg, welke voor het voeren van vertrouwelijke gesprekken of geconcentreerd werken en hoe je die verdeling gaat inrichten.

Energieverbruik in je kantoorpand
Weeg de voor- en nadelen goed af bij de herinrichting van je bedrijfspand!

Zet zaken op een rijtje

Bij wijziging van de inrichting van je bedrijfspand moet je natuurlijk ook rekening houden met mensen die wél op kantoor blijven werken. Hoe pak je dit aan? Maak daarvoor allereerst een plattegrond van je pand. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden. Maak vervolgens een beeld van je bezettingsgraad en bekijk de activiteiten per functie.
Bepaal dan hoeveel werkplekken je nodig hebt en hoe die plekken eruit gaan zien. Zorg voor stilteplekken. Als het pand een ontmoetingsplaats wordt, is het waardevol om ook ruimtes te hebben waar medewerkers met focus kunnen werken. Bepaal ten slotte hoe de ruimtes flexibel worden ingevuld. Steeds meer bedrijven kiezen voor een gezamenlijke ruimte die je steeds opnieuw kunt indelen, naar de behoefte van dat moment.
Door goed te kijken naar wie wanneer op kantoor is, wat deze mensen doen en wat er nodig is om dat te kunnen, kun je een plan maken voor je herinrichting en verlichtingsplan. Vraag hierbij ook aan je medewerkers wat ze graag thuis doen en welke activiteiten juist liever op kantoor. Zo weet je het aantal werkplekken dat nodig is en kun je je lichtplan daarop aanpassen.

Het is nu écht tijd om energie te besparen!

Meer en meer lopen we tegen de “groene drempel” aan: wanneer en hoe maak ik mijn bedrijfsruimte/kantoor/werkplek energiezuiniger? Dat is eenvoudiger dan dat je denkt. Ga je verbouwen of herinrichten? Dan is het nu het moment om actie te ondernemen. Met mijn advies en enkele concrete tips help ik je alvast op weg.

Enkele concrete tips om op energieverbruik te besparen.

  • Aanwezigheidssensoren zijn altijd een slimme investering. De verlichting brandt dan alleen als er iemand in de ruimte aanwezig is.
  • Lichtsensoren kunnen de verlichting uitschakelen op het moment dat natuurlijk licht voldoende aanwezig is. Met de huidige technologie is dit vrijwel onmerkbaar toe te passen.
  • Ook in de magazijnruimte kun je het energieverbruik direct verlagen. Bij lage bezetting is verwarming niet of nauwelijks nodig en verlichting kun je alleen daar laten branden waar iemand bezig is.
  • Naast verlichting is de belangrijkste maatregel om te besparen op verwarming en isolatie. Met goede isolatie kun je tot wel 30% op je energieverbruik voor verwarming besparen.
  • Richt je een koffiehoek in, kijk dan eens naar je huidige apparatuur en vervang deze door energiezuinige alternatieven.
  • Zonnepanelen zijn de meest visuele keuze om te laten zien dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.
  • Een belangrijke conclusie is dat licht en verwarming een zeer belangrijke rol in de werkbeleving van je pand spelen. Ledverlichting zorgt tegenwoordig voor prachtig licht. En er is een brede keuze uit zuinige verwarmingsinstallaties.

Professioneel Lichtplan- en Verlichtingsadvies

Wij zijn een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in professionele lichtplannen en verlichtingsvraagstukken. Wij werken voor en helpen ondernemers om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wat wij aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om onze en hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te installeren. Wij werken aan uiteenlopende projecten, variërend van kantoor- en productiepanden tot grote woonprojecten en van vakantieparken tot luxe villa’s. Als je geïnteresseerd bent in slimme oplossingen, neem dan nu contact met ons op.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een (video) afspraak!
Of bel Roberto Treffers, in België +32-477-174-716, in Nederland +31-615-831-851.

lichtplanadvies

Wij zijn een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in professionele lichtplannen en verlichtingsvraagstukken. Wij werken voor en helpen ondernemers om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen en uit te voeren. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wat wij aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om onze en hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te installeren. Wij werken aan uiteenlopende projecten, variërend van kantoor-, retail- en productiepanden tot grote woonprojecten en van vakantieparken tot luxe villa’s.

Als je geïnteresseerd bent in slimme oplossingen, neem dan nu contact met ons op. Kijk voor decoratieve LED verlichting ook eens op de website van Lichtstudio De Vaan.
Wij publiceren regelmatig op YouTube.
Lees ook eens mijn andere Blogs.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een (video) afspraak!
E-mailen kan ook naar Roberto Treffers.
Of bel mij! In België +32-477-174-716, in Nederland +31-615-831-851.

Corona heeft bij veel bedrijven voor grote, structurele veranderingen gezorgd. Eén van de gevolgen is dat thuiswerken voor veel werknemers een blijvertje zal zijn. Daarnaast zijn online verkopen binnen een groot aantal bedrijven blijvend toegenomen. Al deze veranderingen hebben direct effect op de inrichting van je bedrijfsruimte.
Door Roberto Treffers

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!