De Evolutie van LED verlichting (2)

de evolutie van led verlichting

Geschreven door Roberto Treffers

10 november, 2022

De schoorsteen en ramen

De evolutie van LED verlichting zette zich voort met de huidige indeling van kamers/ruimtes voor één doel. Die evolutie lijkt te zijn begonnen in de 12e eeuw in Noord-Europa. Dit dankzij de innovatie van de schoorsteen. Dit was het tijdperk van een mini-ijstijd en de temperaturen waren veel kouder dan wat we momenteel meemaken. Door schoorstenen konden gebouwen met meerdere verdiepingen de gedistribueerde warmte van één schacht delen. Dit versnelde de ontwikkeling van kleinere kamers die zuiniger waren om te verwarmen. Dit droeg bij aan het moderne idee van huiselijke privacy; Een “eigen kamer” om zo te zeggen. Ramen waren in die tijd niet te betalen, echt een uiting van rijkdom. Dus werden vensters opgevuld met geglazuurde, dunne platen van dierenhoorn, een materiaal dat ook voor lantaarns werd gebruikt.

Transparant glas

De oude Romeinen hadden geavanceerde glasproductiemethoden ontwikkeld die glazen ruiten tegen 200 n.C. betaalbaar maakten voor veel gebouwen. Deze technologie ging helaas verloren tijdens de donkere Middeleeuwen tussen 400 en 800 n.C. In de 14e eeuw perfectioneerden Franse glasblazers echter de technologie om dikke ruiten van transparant glas te maken. Deze waren aanvankelijk klein en moesten in roosters of raamkozijnen worden gemonteerd. Langzamerhand werden raamopeningen groter en konden gebouwen meer gebruik maken van daglicht. Vóór gas en vervolgens elektrisch licht had zich een architecturale traditie ontwikkeld. Deze maakte vakkundig gebruik van het volume, de oppervlakken en de ramen van gebouwen om daglicht te moduleren voor de verlichting van het huis. In feite is een archaïsche architecturale term voor ramen “lichten”.

Olie, kerosine en de gaslamp

evolutie van led verlichting
Olielampen van rondom de Middellandse Zee

Destijds bestond ’s nachts de binnenverlichting voor de meeste huizen uit open vuur en kaarsen. Uiteindelijk werden meer geavanceerde lampen geïntroduceerd die olie en kerosine gebruikten. De volgende revolutie op het gebied van verlichtingstechnologie was de uitvinding van de gaslamp. Deze produceerde een veel helderder licht dan zijn voorgangers. Hierdoor werd de duisternis op een aantal verdreven. Nu konden de werkuren worden verlengd. Dit had grote gevolgen voor vele andere, snel evoluerende technologieën, zoals vormen van sociale organisatie en gezinsstructuur. Er werden ingenieuze apparaten uitgevonden die het fragiele, kostbare licht zoveel mogelijk vermenigvuldigden.

Kroonluchters

De bekende kristallen (glazen) kroonluchters werden ontworpen om het kaarslicht te versterken. Deze waren een groot statussymbool omdat in de middeleeuwen alleen rijke mensen zich kaarsen konden veroorloven. De vormen van deze armaturen bestaan zelfs vandaag nog, ​​lang nadat op fossiele brandstoffen gebaseerde verlichting plaatsmaakte voor elektrische verlichting. Als zeer groot nadeel produceerde alle op brandstof gebaseerde verlichting schadelijke, ongezonde dampen en bedekte binnenoppervlakken (en longen) met roet en andere chemische afzettingen. Uiteraard had men in die tijd daar totaal geen notie van, hoewel de stank daar wel aanleiding toe zou kunnen geven.

Elektriciteit

Toen elektriciteit als gedistribueerde energiebron opkwam in de 19e en vroege 20e eeuw, was elektrische verlichting de eerste toepassing van deze baanbrekende nieuwe technologie. Dit ging gepaard met zeer veel kosten en moeite. Het aanleggen van hoogspanningsleidingen van de plaatselijke kolengascentrale naar de woning, betekende dat doorgaans slechts één licht per kamer haalbaar was. Deze werd dan ook in het midden van de kamer aan het plafond geplaatst. Het is ongelofelijk, maar tegenwoordig is dit nog steeds een standaardverlichtingsstrategie die door de meeste architecten wordt toegepast in woningen. Natuurlijk is het volstrekt ontoereikend voor het bieden van een goed verlichte omgeving.

Modern lichtontwerp

Uiteindelijk breidde elektrische verlichting zich uit werd gemeengoed in de 20e eeuw. Hier werd de basis van de moderne praktijk van lichtontwerp geboren. Pionierende lichtontwerpers zoals Richard Kelly, ontwikkelden de theorie van het gebruik van lichtlagen in een ruimte. Elektrisch gloeilampen hadden echter wel technische beperkingen die we tegenwoordig niet meer hebben bij LED verlichting. Ontwerpers zoals Kelly ontwikkelden een solide methodologie waarbij de verschillende doeleinden voor soorten verlichting worden geïdentificeerd en zorgvuldig worden samengevoegd tot één geïntegreerd geheel.
Wat LED verlichting doet, is dat de benadering van lichtgelaagdheid met veel meer voordeel gebruikt kan worden. Beter LED licht, dat veel efficiënter is, langer meegaat en gemakkelijk kan worden toegepast op meerdere locaties dan ooit tevoren. Het stelt ons ook in staat om de verlichting te verbeteren, zodat mensen er beter uitzien en zich beter voelen. Dát is het belangrijkste voordeel van mooi licht met LEDs.

Geen ervaring

Omdat LED een gecompliceerde, zich snel ontwikkelende technologie is, vallen veel mensen en bedrijven met ervaring in de (nog niet eens zo) oude toepassingen van verlichting af. Zij zijn niet in staat om hun kennis over de ontwikkelingen van LED bij te houden. Het wordt steeds meer duidelijk dat het maken van een lichtplan met de opvattingen van, pakweg, 5 jaar geleden niet meer van deze tijd is. Dat geldt voor interieur architecten, die vanuit hun opleiding al een beperkte kennis van lichttechnieken, maar ook voor installatiebedrijven, interieur stylisten, etc. Als licht- en verlichtingsadviseur ben ik 100% met de ontwikkeling van de toepassingstechnieken van LED bezig. En al helemaal niet met welke (decoratieve) armaturen er gekocht moeten worden. Mijn leraar zegt altijd dat een lichtplan uit negen (9) stappen bestaat en dat de keuze van armaturen pas stap 38 is. Helaas is dit bij veel adviserende bedrijven niet het geval. Niet zelden krijg ik de opdracht om compleet nieuwe lichtplannen van bestaande situaties te maken omdat de eerder ingehuurde partij geen verstand heeft van de hedendaagse LED technologie.

Bron: Randall Whitehead & Clifton Stanley Lemon

Professioneel Lichtplan- en Lichtadvies

Wij zijn een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in professionele lichtplannen en verlichtingsvraagstukken. Wij werken voor en helpen ondernemers om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wat wij aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om onze en hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te installeren. Wij werken aan uiteenlopende projecten, variërend van kantoor- en productiepanden tot grote woonprojecten en van vakantieparken tot luxe villa’s. Als je geïnteresseerd bent in slimme oplossingen, neem dan nu contact met ons op.
Wij publiceren regelmatig op YouTube.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een (video) afspraak!
Of bel mij! In België +32-477-174-716, in Nederland +31-615-831-851.

Dit vind je misschien ook interessant…

LB-Normering bij LED

LB-Normering bij LED

De nominale levensduur van een LED-lichtbron verschilt van de lumen behoudsduur en is een essentiële...

Kwaliteit van verlichting (2)

Kwaliteit van verlichting (2)

Effecten en kwaliteit Lichtverdeling "Door middel van het regelen van de lichtverdeling en het creëren van patronen en...

Kwaliteit van verlichting (1)

Kwaliteit van verlichting (1)

Licht De kwaliteit van verlichting speelt een belangrijke rol in ieder project. Architecten (interieur en exterieur),...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

error: Content is protected !!