In mijn komende blogs ga ik dieper in op de effecten die verlichting op onze gezondheid heeft en de (best wel) ingewikkelde technologie van LED. De ontwikkeling hiervan gaat zó snel, dat de interieur professional nu al achterloopt met kennis van de hedendaagse mogelijkheden en onmogelijkheden van LED. De evolutie van verlichting is wat dat betreft in een stroomversnelling gekomen. Dit sterkt mij eens te meer in mijn mening dat verlichting een vakgebied is waar men zich volledig mee dient bezig te houden. Je kan het het niet meer “even” bij doen. Het maken van een lichtplan is werkelijk een vak (apart)!
De Grondvormen van het Westerse Concept
Om de evolutie van verlichting in huis te leren kennen, begin ik met een kort onderzoek van het moderne westerse concept van de woning. De grondvormen die het concept personifieerden en hoe ze zich ontwikkelden. De begrippen familie en ’thuis’ zijn hierin constant wisselende sociale en culturele constructies. Deze worden voortdurend gevormd door de gecombineerde krachten van technologie, economie en verstedelijking. Mijn focus richt zich hierbij op het wellicht meest algemene modellen van vandaag; de eengezinswoning en het gezinsappartement. Of het nu gaat om één of meerdere verdiepingen als vrijstaande woning, twee of meer onder één kap of als onderdeel van een appartementengebouw: de indeling bestaat meestal uit een verzameling kamers voor één doel – woonkamer, eetkamer, keuken, slaapkamers, badkamers, multifunctionele open plan kamers, diverse hobby kamers en buitenruimtes. En natuurlijk zijn er veranderingen gaande, maar voor nu blijf ik even bij dit model.
Van Oergrot naar Gezinshuisvesting
De huidige indeling is in het grootste deel van de menselijke geschiedenis uiteraard niet de norm geweest. De meeste oergrotten boden beschutting tegen de weersinvloeden van buiten. En natuurlijk als bescherming tegen aanvallen van roofdieren. Onze fysiologische basisbehoeften eisen derhalve een dak en muren om ons heen om een behuizing als bescherming te creëren tegen de elementen, roofdieren en vijanden. Maar ook een plek om vuur te maken, samen te zijn en het bereiden en consumeren van voedsel. Een volledig donkere behuizing is niet bruikbaar. Een van de vroegste innovaties was een opening in het dak van een hut, tipi of andere omheining die niet alleen daglicht binnenliet, maar ook ruimte liet om rook en dampen van het kookvuur en olielampen te laten ontsnappen. De evolutie van verlichting ging vorm krijgen…

Het Eerste Gebruik van Verlichting
Nog voor het gebruik van geavanceerde verlichtingstechnologie (fakkels – kaarsen – olielampen – gaslampen – daarna elektrisch licht), evolueerde de mens onder omstandigheden die zich concentreerden rond het dagelijkse ritme van zonlicht gedurende de dag en open vuur ’s nachts. Dat is weer terug te vinden in de menselijke visuele apparatuur, onze ogen en hersenen. Deze zijn puur ontwikkeld voor deze twee fenomenen en de overgangen daartussen. Visiewetenschap heeft dit al lang geleden vastgesteld. Delen van het oog – staafjes en kegeltjes – die licht op verschillende niveaus verwerken. Ook dat hoort bij de evolutie van verlichting. Er zijn hierin drie soorten zicht te herkennen:
- Scotopisch zicht of nachtzicht
Hierbij worden alleen staafjes gebruikt om te zien (objecten zijn zichtbaar, maar verschijnen in zwart-wit) - Fotopisch zicht, of dagzicht
Dit stimuleert de kegels en geeft kleur weer - Mesopische visie, de tussenvisie
Deze gebruiken we meestal in lichtomstandigheden op middelhoog niveau.
Lichtinval van buiten
Naarmate tribale groepen groter werden en zich complexer ontwikkelden, werden gemeenschappelijke woningen ontwikkeld die waren georganiseerd rond een centrale vuurplaats. Opnieuw een onderdeel van de evolutie van verlichting. Mensen sliepen allemaal in de dezelfde grote overkapping of kamer, samen met de huisdieren. Licht werd geleverd door olie lampen, open vuur en de eerste openingen in muren en plafonds, die vaak niet meer waren dan gaten die licht en lucht binnenlieten en rook lieten ontsnappen.
Bron: Randall Whitehead & Clifton Stanley Lemon
Professioneel Lichtplan- en Lichtadvies
Wij zijn een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in professionele lichtplannen en verlichtingsvraagstukken. Wij werken voor en helpen ondernemers om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wat wij aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om onze en hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te installeren. Wij werken aan uiteenlopende projecten, variërend van kantoor- en productiepanden tot grote woonprojecten en van vakantieparken tot luxe villa’s. Als je geïnteresseerd bent in slimme oplossingen, neem dan nu contact met ons op.
Wij publiceren regelmatig op YouTube.
Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een (video) afspraak!
Of bel mij! In België +32-477-174-716, in Nederland +31-615-831-851.
0 reacties