Dynamische Verlichting… Een blijvertje!

lichtplanadvies

Geschreven door Roberto Treffers

01 juni, 2021

Effecten van Licht op Menselijk Lichaam

De afgelopen (Corona) tijd is de interesse in verlichting enorm toegenomen. We maken met z’n allen steeds duurzamere keuzes, mede gestimuleerd door vele onderzoeken naar de effecten van licht op het menselijk lichaam. Men komt er steeds meer achter dat verlichting niet alleen voor daadwerkelijk licht zorgt. Verlichting heeft invloed op onze gemoedstoestand, concentratie en prestaties. We worden er meer en meer van overtuigd dat licht veel meer is dan enkel de lichtbron die ervoor zorgt dat we onze activiteiten die we uitvoeren kunnen zien. Deze ontwikkeling zorgt er voor dat zowel fabrikanten als gebruikers anders kijken naar de mogelijkheden van licht.

Wat is Dynamische Verlichting

Fabrikanten en gebruikers spelen in op de mogelijkheden en het nut van dynamische LED verlichting. Het “dynamische” zit hem in het feit dat verlichting zich gedurende een bepaald tijdsbestek aanpast aan ons gewenste biologische ritme. Deze dynamiek ontstaat wanneer de verlichting gekoppeld wordt aan de toepassing van de ruimte of de stemming of taak van de personen die zich in de ruimte bevinden. Ook het tijdstip en de hoeveelheid zonlicht dat op het moment van gebruik wel of niet aanwezig is, zorgt ervoor dat de verlichting dynamisch ingezet kan worden. Denk hierbij aan bijzondere beroepen waar men geen daglicht ziet, zoals operators in bunkers van raffinaderijen, fabriekshallen, winkelcentra, etc.

Dynamische Multifunctionaliteit

Het gebruik van dynamische verlichting in een ruimte kan een bepaalde sfeer creëren die afgestemd is op de activiteit die op dat moment gaande is. De ruimte wordt dan multifunctioneel inzetbaar. Wat te denken van een restaurant waarin overdag zakelijke bezoekers gebruik maken van een mobiele werkplek en met hun zakenrelaties afspreken om te lunchen. ’s Avonds gebruiken gasten dezelfde ruimte om te dineren in sfeerlicht. Dynamisch is dus werkelijk het inspelen of de gebruiksbehoefte van een ruimte. Echter, de “professionele” toepassingen zijn vele malen groter en interessanter! Deze worden o.a. ongemerkt gebruikt in winkelomgevingen waarbij onbewust de drempel wordt verlaagd voor het binnen gaan van de winkel of het doen van een impulsaankoop. Door verlichting te laten aansluiten bij de totaalbeleving van de klant, kun je zorgen voor de gewenste uitstraling van de winkel. Het spreekt voor zich dat de dynamiek in een bakkerij heel anders is dan in een kledingwinkel. Een goede lichtadviseur houdt daarmee altijd rekening.

Specifieke Toepassingen

Buiten commerciële toepassingen, wordt dynamische verlichting steeds meer ingezet in zorginstellingen. Dynamische verlichting stabiliseert het slaap- en waakritme van patiënten en zorgt aantoonbaar voor een daling in zowel medicatiegebruik als het aantal ongelukken. Zo wordt momenteel in diverse ziekenhuizen met daglichtsimulatie onderzocht wat het effect is op de gezondheid, het functioneren en hersteltijd van patiënten. Zo worden ruimtes voorzien van LED panelen en LED strips, waarvan de intensiteit en kleurtemperatuur gedurende de dag worden aangepast. Overigens zien we het gebruik van dynamische verlichting ook in kantoren, productieruimtes en zelfs stallen enorm toenemen.

kantoor

Cognitieve Processen

Cognitieve processen zoals concentratie, alertheid, reactiesnelheid en stemming kunnen door het toepassen van dynamische verlichting beïnvloed worden. Hiervan wordt op scholen en kantoren al gebruik gemaakt. Kunstmatige verlichting met een daglicht kleurtemperatuur heeft effect op de melatonine hormoonspiegel. Hiermee worden de cognitieve processen positief beïnvloed. Door dimmen van het lichtniveau te combineren met het instellen van warm-wit licht wordt er een ontspannen sfeer en welbehagen gecreëerd. Fris-wit licht wordt daarentegen geadviseerd wanneer hogere eisen aan de kwaliteit van het werk worden gesteld. Hierdoor gaan de concentratiegraad en productiviteit omhoog.

Meer voordelen

Eén van de grote voordelen van dynamische verlichting is dat het verloop in intensiteit en kleur van zonlicht gedurende de dag kan worden nagebootst. De gunstige effecten van daglicht worden zo optimaal benut en er wordt een balans aangebracht tussen invallend licht en kunstlicht. Zo kan een gebrek aan daglichttoetreding door inzet van dynamische verlichting worden gecompenseerd. Je kunt hierin tevens de invloeden van de vier seizoenen compenseren. Zo zal er op een bewolkte dag minder toetredend daglicht binnenvallen dan op een zonnige dag. Bovendien speelt de stand van de zon in de seizoenen hierin ook een belangrijke rol. Dynamische verlichting zorgt voor een stimulans die natuurlijk aanvoelt en het welzijn van de mensen positief beïnvloed.
Uiteraard denken we aan de portemonnee. Naast de functionele voordelen zit er een duurzaam voordeel aan dynamische verlichting. Het gebruik van LED verlichting zorgt voor een flinke besparing op energie- en onderhoudskosten. Door met sensoren te werken kunnen deze voordelen nog hoger uitvallen. Door rekening te houden met de sterkte van het invallende licht kan kunstlicht automatisch gedimd worden. Zodra de laatste persoon de ruimte heeft verlaten kan het licht bovendien automatisch uitgeschakeld worden…

Ondernemers in de interieur- en verlichtingsbranche

Wij werken voor en helpen ondernemers in de interieur- en verlichtingsbranche om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen en zo nodig uit te voeren. Zodat deze ondernemers een toegevoegde waarde aan hun ontwerpen geven. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wij rekenen geen uurtje factuurtje. Wat wij wel aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde in de markt te zetten. Wij werken oor opdrachtgevers waarbij verlichting een cruciale rol speelt en die een kwaliteitsproduct aanbieden aan de beste klanten in hun markt.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vrijblijvend een video afspraak! Of bel me; België +32-477-174-716, Nederland +31-615-831-851
Ik help je graag bij het oplossen van je vraagstukken m.b.t. LED verlichting.

Dit vind je misschien ook interessant…

LB-Normering bij LED

LB-Normering bij LED

De nominale levensduur van een LED-lichtbron verschilt van de lumen behoudsduur en is een essentiële...

Kwaliteit van verlichting (2)

Kwaliteit van verlichting (2)

Effecten en kwaliteit Lichtverdeling "Door middel van het regelen van de lichtverdeling en het creëren van patronen en...

Kwaliteit van verlichting (1)

Kwaliteit van verlichting (1)

Licht De kwaliteit van verlichting speelt een belangrijke rol in ieder project. Architecten (interieur en exterieur),...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

error: Content is protected !!