De Keuken is de Meest Gebruikte Ruimte in een Woning
In de moderne, hedendaagse keuken kom je met je gezin en familie samen om gezellig te borrelen, te koken en met de kinderen de schooldag of muziekles door te nemen. Als meest gebruikte ruimte in huis is goede verlichting voor de diverse activiteiten een absolute vereiste. Het is daarom best jammer dat verlichting bij het uitkiezen van een keuken vaak nog steeds op het tweede plan komt. Veel mensen staan daar niet bij stil. Goede, functionele verlichting cruciaal omdat er regelmatig met hete en scherpe attributen wordt gewerkt! Sfeerverlichting is daarentegen ook belangrijk omdat er wellicht in de keuken aan de eettafel wordt gedineerd.
Om te beginnen bestaat een keuken uit diverse zones die ieder hun eigen, specifieke rol hebben tijdens de diverse activiteiten. Hierdoor is het maken van een goed lichtplan iets waar goed over nagedacht moet worden. Boven de kookzone is uiteraard een ander type verlichting nodig dan boven de eettafel. Wij zien helaas nog te vaak dat keukens vanuit één lichtpunt worden verlicht met een paar spots die alle kanten op schijnen. Dan gaat het in de basis meteen de verkeerde kant op. Daar zijn tegenwoordig wel oplossingen voor te bedenken. Gelukkig worden wij steeds meer betrokken vanaf de ontwerpfase zodat er meegedacht kan worden met en door de eigenaar en het ontwerpteam. Wij hebben daarin een adviserende rol over het toepassen van de juiste verlichting. De keuze van de armaturen is pas de allerlaatste stap in een lichtplan. Vaak wordt de fout gemaakt om armaturen al vooraf uit te zoeken. Dit gaat absoluut ten koste van de flexibiliteit van de verlichtingstoepassingen in een latere fase.
Het is daarom belangrijk om een goed inzicht te hebben over de diverse zones en het type licht dat daar op een bepaald moment van de dag of tijdens bepaalde activiteiten gewenst is. Met andere woorden, er moet een mix komen van basis-, functionele en sfeerverlichting. Dat verschilt onderling uiteraard tussen een (half)open keuken, een gesloten keuken, met bar, zonder bar, de plaats van de plaats en grootte van de eettafel, etc. Zodra dat in kaart is gebracht kan begonnen worden met het bepalen van de lichtzones. Als het schetsontwerp af is, wordt deze gepresenteerd en uiteindelijk omgezet in een definitief ontwerp. Er wordt tijdens het gehele traject geëvalueerd of de theorie ook klopt met de praktijk. Uiteindelijk wordt bij de oplevering nog de laatste hand gelegd aan het fine tunen van de lichtbronnen.
De mogelijkheden om al deze verlichting professioneel aan te sturen worden daarbij steeds groter, waarbij steeds meer duidelijk wordt welke merken zich onderscheiden in de markt. Doordat wij onafhankelijkheid zijn en ons continu verbeteren door cursussen te volgen bij deze leveranciers, kunnen wij maatwerk leveren in ieder project. Zowel professioneel in groot- en horecakeukens als privé in villa’s.
Heb je zin om eens te sparren over een lichtplan? Maak dan rechtstreeks een vrijblijvende Zoom afspraak.
Ik help je graag bij het oplossen van je vraagstukken!
0 reacties