LED is Anders… En Beter (2)

LED is beter

Geschreven door Roberto Treffers

31 januari, 2023

De Vorm

LED is anders… Het is belangrijk om te onthouden dat LEDs eigenlijk geen “lampen” zijn in de zin dat gloeilampen dat wel zijn. Ze maken licht op een totaal andere manier, zoals hieronder wordt uitgelegd, maar nemen alleen de vorm aan van gloeilampen om in armaturen te passen die zijn ontworpen voor gloeilampen. Niet omdat de vorm nodig is om LEDs goed te laten werken. Dit maakt LEDs begrijpelijker en beter aanpasbaar, omdat ze in oudere armaturen kunnen worden gebruikt. Aan de andere kant hoeven veel LED-lichtbronnen geen oudere vormen van armaturen te gebruiken, omdat ze dunner, lichter, koeler, kleiner en krachtiger zijn. Vanwege het tempo van verandering zijn de meeste ontwerpers van verlichtingsapparatuur zelfs nog niet helemaal begonnen met het verkennen van de volledige mogelijkheden van nieuwe vormen voor LEDs. We bevinden ons nog steeds in een overgangsperiode tussen de oude technologie en de nieuwe. Dat zal waarschijnlijk nog vele jaren duren.

Levensduur en onderhoud

LED is Anders...
LED is overal aanwezig (zonder dat we het veelal doorhebben)

LEDs gaan veel langer mee dan gloeilampen en halogeenlichtbronnen. Ook daarom: LED is anders. Zij geld besparen hierdoor tijd en geld op vervangings- en onderhoudskosten. LEDs verliezen na verloop van tijd wel hun lichtopbrengst. Dit verlies wordt gemeten met de metrische “lumenbehoud”. Vertrouw niet op levenslange claims van B-merken van meer dan 60’000 uur. De Illuminating Engineering Society (IES), heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de beweringen van verlichtingsfabrikanten dat deze producten een lange levensduur hebben en heeft aangetoond dat de meeste “huis,- tuin- en keukenmerken” eenvoudigweg niet worden ondersteund door bewijs boven die drempel. De betreffende fabrikanten doen daar voor hun eigen product geen onderzoek naar.

LED is Anders… Flexibiliteit en grootte

LEDs met een hoge output (power LED) kunnen klein zijn – een fractie van de grootte van overeenkomstige gloeilampen – en kunnen overal worden geplaatst. LED-lijnlampen zijn bijvoorbeeld ongelooflijk flexibel en kunnen verlichting bieden op veel plaatsen die voorheen moeilijk of onmogelijk te verlichten waren. Ook hier: LED is anders.

Thermische prestatie

LEDs zijn (over het algemeen) aanzienlijk koeler dan gloeilampen, maar genereren natuurlijk nog wel warmte. De drivers om LED aan te sturen worden zeker warm en bij installatie dient daar altijd rekening mee te worden gehouden. LEDs zijn ook veel gevoeliger voor thermische omstandigheden – als u “oude” lampen vervangt door LEDs in gesloten armaturen, controleer dan de specificaties om er zeker van te zijn dat het product geschikt is voor ingesloten armaturen.

Kleurweergave

De betere LEDs die momenteel op de markt zijn, bieden een kleurweergave die aantoonbaar beter is dan die van halogeenbronnen. Als we de kleurweergave nader bekijken, zien we dat zelfs gloeilampen, lang beschouwd als de gouden standaard voor kleurweergave, niet perfect zijn. Ook is de metriek die gewoonlijk wordt gebruikt voor het meten van kleurweergave, CRI, verre van perfect, omdat het mogelijk is om lichtbronnen te vinden met een acceptabele of zelfs hoge CRI van meer dan 90 met een slechte kleurweergave. Kleurweergave is een complex fenomeen en waarschijnlijk het moeilijkst om aan te wennen met LEDs – de manier waarop ze licht produceren en kleur weergeven is fundamenteel anders dan eerdere lichtbronnen. Als gecertificeerd specialist help ik mijn opdrachtgevers in het bepalen van de juiste lichtbron voor de juiste toepassing. Helaas kom ik veel te vaak zeer slechte verlichting tegen, met name bij toepassingen in kantoren en retail!

Bron: Beautiful Light; Randall Whitehead – Clifton Stanley Lemon

Professioneel Licht- en Lichtplanadvies

Wij zijn een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in professionele lichtplannen en verlichtingsvraagstukken. Wij werken voor en helpen ondernemers om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen en uit te voeren. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wat wij aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om onze en hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te installeren. Wij werken aan uiteenlopende projecten, variërend van kantoor-, retail- en productiepanden tot grote woonprojecten en van vakantieparken tot luxe villa’s.

Als je geïnteresseerd bent in slimme oplossingen, neem dan nu contact met ons op. Kijk voor decoratieve LED verlichting ook eens op de website van Lichtstudio De Vaan.
Wij publiceren regelmatig op YouTube.
Lees ook eens mijn andere Blogs.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een (video) afspraak!
E-mailen kan ook naar Roberto Treffers.
Of bel mij! In België +32-477-174-716, in Nederland +31-615-831-851.

Dit vind je misschien ook interessant…

LB-Normering bij LED

LB-Normering bij LED

De nominale levensduur van een LED-lichtbron verschilt van de lumen behoudsduur en is een essentiële...

Kwaliteit van verlichting (2)

Kwaliteit van verlichting (2)

Effecten en kwaliteit Lichtverdeling "Door middel van het regelen van de lichtverdeling en het creëren van patronen en...

Kwaliteit van verlichting (1)

Kwaliteit van verlichting (1)

Licht De kwaliteit van verlichting speelt een belangrijke rol in ieder project. Architecten (interieur en exterieur),...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

error: Content is protected !!