Een simpel stappenplan om je op weg te helpen
Het maken van een goed, doordacht Lichtplan is tegenwoordig een ingewikkelde bezigheid. De tijd dat een gloeilamp deed wat de naam al vermoedde ligt al weer een tijdje achter ons. LED Technologie is een ingewikkelde materie die bovendien ook nog eens in de kinderschoenen staat.
Laat je echter niet afschrikken. Je kunt zelf al een aantal dingen voorbereiden voordat de expert er bij wordt gehaald. En de adviseur heb je echt nodig. Blijf niet hangen in het (betere) hobby werk maar neem een specialist in de arm die exact weet welke ideeën je wel en niet kunt uitvoeren.
Hieronder vind je een aantal eenvoudige stappen om het ontwerp van een Lichtplan goed te starten.
Stap 1: Maak een goede schets
De basis van ieder Lichtplan begint bij de plattegrond. Bij nieuwe(re) huizen is deze veelal digitaal op te vragen. Lukt dat niet, maak dan een tekening op schaal. Dat is belangrijk voor latere fases in het plan. Maak desnoods een aparte tekening van ieder ruimte, maar wel in dezelfde verhoudingen! Teken vervolgens het meubilair in en eventuele andere zaken zoals de plaats van kunst aan de muur. Vervolgens kun je aangeven waar je verlichting wilt hebben door dit in te kleuren. Doe dit op een aparte kopie, zodat je je tekening met plattegrond ook nog voor andere doeleinden kunt gebruiken.
Stap 2: Bedenk waar alle (!) aansluitpunten zitten en/of moeten komen
Het grote voordeel van een nieuwbouwwoning is dat je tevoren zelf kunt bepalen waar de aansluitpunten dienen te komen. Denk hierbij ook aan Cat.5 bekabeling voor data (Televisie, Computer, Gameconsole, Thermostaat, etc.). Je kunt dan meteen inbouw en wandverlichting meenemen. Niets is erger dan in een nieuw huis te zitten met draden over de muur of het plafond. Tenzij dat natuurlijk weer een onderdeel van het interieur is, zoals we regelmatig meemaken in nieuwe ontwerpen. Gelukkig zijn er tegenwoordig systemen die zonder breekwerk de bestaande lichtpunten “slim” kunnen maken. Opties genoeg, maar probeer wel vooruit te denken zodat je klaar bent voor de toekomst. Het later aanleggen van extra bekabeling is vele malen duurder dan het alvast plaatsen van loze leidingen.
Stap 3: Denk na over de toekomst!
De lichtintensiteit, lichtsterkte en lichtkleur zijn bepalend voor de beleving in iedere ruimte en dus ook voor een gedeelte van die ruimte. Verlichting is een spel van Kleur, Licht en Schaduw. Een donker interieur reflecteert minder licht dan een interieur dat lichter is. Bij een donker interieur is dus meer licht nodig! De LED Technologie speelt hierin een belangrijke rol. Hoge plafonds geven nu eenmaal een andere lichtbeleving dan lage plafonds. Met de huidige lichtbronnen is de juiste toepassing altijd in te vullen. Verlichting is op diverse manieren aan te sturen. Laat je goed bij diverse specialisten informeren over de mogelijkheden, want deze veranderen bijna wekelijks. Een goede adviseur zal je altijd een degelijk A-merk adviseren. Bedenk trouwens dat iemand van 60 jaar al meer dan 3x zoveel licht nodig heeft dan iemand van 25 jaar! Er zijn slechts een beperkt aantal bedrijven die echt goede smart technologie leveren! “Keep it Simple”, laat je goed voorlichten over de voor- en nadelen van ieder systeem.
Stap 4: De functies, het gebruik en de beoogde sfeer zijn bepalend voor iedere ruimte.
Een inkoppertje, echter wordt nog te vaak het verkeerde type licht geïnstalleerd, waardoor achteraf ergernis ontstaat. Geef in de tekening apart aan welke soort verlichting nodig is: Basis, Sfeer of Functioneel. Ga vervolgens bij iedere soort na welk type verlichting gewenst is: Direct, Indirect, Accent of Diffuus. En bepaal vervolgens naar welke richting je de verlichting wilt laten stralen. Een goede lichtadviseur kan je hierbij prima helpen.
Stap 5: Hoe lui wil ik worden?
Met de huidige technologie is het mogelijk om verlichting volledig automatisch alle functies uit te laten voeren die je kunt bedenken. Verlies echter nooit zelf de regie over de programmering en het toepassen van de verschillende soorten schakelingen die je per ruimte of zelfs in het gehele pand tot je beschikking hebt. Je kunt bij wijze van spreken al programmeren dat de verlichting zich aanpast bij het spelen van het volkslied op televisie bij de medaille uitreiking op de Olympische Spelen. Maar ja, dan moet Corona geen spelbreker zijn…
Stap 54: Kies de juiste armaturen uit
Klopt, ik heb 49 stappen overgeslagen. Het uitzoeken van de armaturen is echt de allerlaatste stap. Tenzij je die mooie kroonluchter op een brocante markt in Frankrijk tegenkomt… De gemiddelde levering van armaturen ligt ergens tussen de 4 en 8 weken. Tijd genoeg om je uitgebreid te laten informeren en adviseren over de eigenschappen van ieder armatuur. Want geloof het of niet, de ene plafondspot is de andere niet, al lijken ze nog zo veel op elkaar! Bovendien komen er wekelijks vele nieuwe producten uit.
Vrijblijvend persoonlijk advies nodig?
Wil je geheel vrijblijvend een telefonische afspraak maken op een tijdstip en dag die jouw het beste uitkomt?
Klik dan op de link hieronder en boek deze rechtstreeks in mijn agenda!
0 reacties