LED is Anders… En Beter (1)

LB-Normering

Geschreven door Roberto Treffers

19 november, 2022

Toen LEDs voor het eerst werden geïntroduceerd, was het moeilijk en even wennen om afstand te nemen van onze oude vrienden de gloeilampen en halogeenlampen. En daarmee ook de armaturen die voor hen zijn ontwikkeld. Het leek alsof niets ooit de warme gloed, de prachtige kleur, weergave en strakke bundelpatronen zou kunnen vervangen van lichtbronnen zoals de MR16 en PAR. LED is anders…

De Gloeilamp is Inefficiënt

Maar… Gloeilampen zijn onaanvaardbaar inefficiënt – 95% van de output van een typische gloeilamp bevindt zich in het niet-zichtbare infraroodspectrum. Oftewel; warmte! Compacte fluorescentielampen (CFL’s) zijn al aanzienlijk efficiënter dan gloeilampen. Maar ook deze vorm van verlichting heeft het nooit helemaal tot een wijdverbreid gebruik in woningen gemaakt. Voornamelijk om redenen van slechte kwaliteit van het geproduceerde licht.

LED is Anders

LEDs zijn oorspronkelijk ontwikkeld om veel efficiënter te zijn, een cruciale behoefte in onze wereld van vandaag. Het heeft even geduurd, maar men is erin geslaagd om dat te overwinnen. Zoals zo vaak bij elke nieuwe technologie, vroege versies van LEDs waren in veel opzichten ontoereikend. Vooral de mindere kleurweergave heeft in het begin een slechte invloed gehad op de acceptatie van LED. Er zijn destijds, en ook nu nog, veel producten op de markt gebracht die niet geschikt waren voor thuisgebruik. Gelukkig zijn deze groeipijnen geleidelijk verdwenen. Uiteindelijk kwamen nieuwe generaties LED verlichtingsproducten naar voren die in elk opzicht echt beter zijn dan gloeilampen; efficiëntie, levensduur, kleurweergave, distributie, flexibiliteit en thermische prestatie.

Niet Vergelijkbaar

biba 01
Courtesy Intra Lighting

Het is voor de mens normaal om LEDs te vergelijken met gloeilampen en halogenen (een soort gloeilamp met een kleine hoeveelheid halogeengas in een aparte kamer in de lichtbron). De hete gloeilampen waarmee we allemaal opgroeiden domineerden de verlichtingstechnologie langer dan een eeuw. Totdat LED evolueerde en algemeen toepasbaar werd. Ondanks veel inspanningen om ervoor te zorgen dat LEDs die werden gebruikt, gericht waren op het zoveel mogelijk laten lijken op gloeilampen, is LED fundamenteel anders.

LED Begrijpen

Om LED goed en functioneel toe te passen en er mee te werken aan verlichtingsontwerpen moet je de verschillen tussen de twee technologieën begrijpen, evenals de overeenkomsten. Ik merk dat te veel interieur professionals blijven hangen in de kennis van de gloeilamp toepassingen. Dit terwijl LED een nieuwe, voor een niet ingewijde persoon, best wel ingewikkelde technologie is. Je moet er veel tijd in steken om de ontwikkelingen bij te houden. Deze veranderen bijna wekelijks! Iets dat er bij de interieur specialisten nogal eens bij inschiet, waardoor kennis van de laatste updates niet voorhanden is en dit ten koste gaat van de geboden kwaliteit naar de klant!

Lumen per Watt

Gemiddeld verbruiken LEDs slechts 20% van de energie van vergelijkbare gloeilampen. Deze maken ondanks de opmars van LED nog steeds het grootste deel van de geïnstalleerde lichtbronnen voor woningen uit. Een belangrijk verschil met LED is dat we hun energieverbruik meten in lumen per Watt (lm/W) in plaats van alleen Watt. Dit is de “kilometers per liter” meting voor verlichting. Een verbetering ten opzichte van Watts alleen omdat het zich richt op de output (wat krijgen we voor de gebruikte energie?) in plaats van alleen de invoer. Je zult nooit naar een auto verwijzen als een “voertuig van 60 liter”. Het is ook anders omdat de efficiëntie van gloeilampen nooit te veel varieerde. De mate van helderheid werd voorheen, in veel gevallen nog steeds, gemeten door het aantal Watt. Dat is niet het geval met LEDs – de maat voor helderheid is lumen – je kunt deze statistiek op de verpakking van kwalitatief goede lichtbronnen vinden. Typische lm/W van in de handel verkrijgbare LEDs ligt tegenwoordig tussen 80 en 200. Hoewel efficiëntie altijd belangrijk is en zal blijven, hoeven we niet langer lichtkwaliteit op te offeren voor efficiëntie.

Bron: Beautiful Light; Randall Whitehead – Clifton Stanley Lemon

Professioneel Lichtplan- en Lichtadvies

Wij zijn een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in professionele lichtplannen en verlichtingsvraagstukken. Wij werken voor en helpen ondernemers om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wat wij aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om onze en hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te installeren. Wij werken aan uiteenlopende projecten, variërend van kantoor- en productiepanden tot grote woonprojecten en van vakantieparken tot luxe villa’s. Als je geïnteresseerd bent in slimme oplossingen, neem dan nu contact met ons op. Kijk voor decoratieve LED verlichting ook eens op de website van Lichtstudio De Vaan.
Wij publiceren regelmatig op YouTube.
Lees ook eens mijn andere Blogs.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een (video) afspraak!
Of bel mij! In België +32-477-174-716, in Nederland +31-615-831-851.

Dit vind je misschien ook interessant…

LB-Normering bij LED

LB-Normering bij LED

De nominale levensduur van een LED-lichtbron verschilt van de lumen behoudsduur en is een essentiële...

Kwaliteit van verlichting (2)

Kwaliteit van verlichting (2)

Effecten en kwaliteit Lichtverdeling "Door middel van het regelen van de lichtverdeling en het creëren van patronen en...

Kwaliteit van verlichting (1)

Kwaliteit van verlichting (1)

Licht De kwaliteit van verlichting speelt een belangrijke rol in ieder project. Architecten (interieur en exterieur),...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

error: Content is protected !!