LED is Anders… Kleurtemperatuur en instelbare kleur
Het is mogelijk om LED’s te maken met elke denkbare kleurtemperatuur, het bereik is onbeperkt. Voor residentiële verlichting hebben we echter een relatief smal bereik nodig, van ca. 2000K op het warmste tot 4000K op het koelste niveau.
Kleurafstemming
Eén aspect van LEDs is volledig nieuw en anders: kleurafstemming. Naast dimmen kunnen LEDS CCT veranderen. (Spectrale analyse van zichtbaar licht maakt het mogelijk om kleurtemperaturen te definiëren voor “niet gloeiende” lichtbronnen zoals LED. De daadwerkelijke temperatuur van een LED-lichtbron bij 2700K is ongeveer 80° Celsius, terwijl deze dezelfde kleur geeft als een gloeidraad verwarmt tot een temperatuur van 2700K.)
Buiten de theater- en fotografieverlichting was dit nog niet eerder mogelijk. Wij, als consument, zijn hier gewoon nog niet aan gewend, omdat alle voorgaande lichtbronnen vaste CCT’s hadden. Maar nu we het wel hebben, wordt er het beste van gemaakt in de meeste situaties.
Instelbare LED-verlichting

Het bekijken van onze kledingkeuzes in onze kast is bijvoorbeeld een handige toepassing van instelbare LED-verlichting. Er zijn drie basistypen kleurafstembare LED-verlichting: warm gedimd, afstembaar wit en full colour afstembaar. Deze mogelijkheid wordt bereikt door verschillende combinaties van verschillende kleuren “emitters” binnen de LED-chips te gebruiken die in verschillende percentages kunnen worden gecombineerd. Warme, gedimde kleurafstemming imiteert het gedrag van gloeilampen en maakt een LED warmer in CCT wanneer deze wordt gedimd. Afstembaar wit produceert een reeks kleuren, meestal tussen een koele CCT zoals 4000K en een warme zoals 2400K. Sommige zijn beschikbaar die oplopen tot boven 5000K en zo laag als 2000K. Deze zijn erg handig in die kast, of een open indeling waarbij de keuken wordt gezien vanuit de woon- en eetkamer. Je kunt koeler licht in de keuken gebruiken om voedsel te bereiden, en dan overschakelen naar warmer licht om te eten of te entertainen.
Speciale evenementen
Afstembare full colour lampen en armaturen kunnen duizenden kleuren produceren, waaronder rijk warm wit, perzikroze of korenbloemblauw. Over het algemeen wordt deze mogelijkheid gebruikt voor speciale evenementen zoals feesten, maar omdat het nog zo nieuw is en er steeds meer verlichtingsproducten op de markt komen die full colour tuning mogelijk maken, experimenteren mensen en hebben ze plezier. Als je de voorkeur geeft aan een korenbloemblauwe woonkamer als je naar Black Sabbath luistert, heb je mijn volledige toestemming om je uit te leven!
Dimmen

Dit is een gebied waar LEDs heel anders reageren dan gloeilampen. Omdat gloeilampen werken volgens het eenvoudige principe van elektrische weerstand, kunnen ze allemaal dimmen wanneer ze worden aangestuurd door dimbare stopcontacten of dimregelaars. En ze worden allemaal warmer in CCT wanneer ze worden gedimd. LEDs werken juist niet op deze manier vanwege de wijzer waarop ze worden aangestuurd. Ze hebben specifieke voedingen (drivers) of stuurprogramma’s nodig. Niet elke LED-lichtbron kan dimmen en de meeste zijn nog niet “warm dimbaar”. De meeste lichtontwerpers weten dat LEDs die aanzienlijk worden gedimd zonder de mogelijkheid om warm te dimmen er vervaagd uitzien. Hoewel de mogelijkheid om warm te dimmen pas in de afgelopen vijf jaar is geïntroduceerd, is het wel algemeen beschikbaar bij de betere verlichtingsadviseur. Dimregelaars zijn eigenlijk alleen handig in kamers in huis waar je de lichtniveaus vaak moet wijzigen. Dat geldt voor veel kamertypes, dus voor residentieel gebruik wil je waarschijnlijk LEDs die warm dimbaar zijn. Bij zakelijk gebruik worden hele andere dimprotocollen gebruikt die veelal ook via sensoren worden aangestuurd.
Verblinding
Om effectief met LEDs te kunnen ontwerpen, is het belangrijk om de fundamenteel verschillende manier te begrijpen waarop ze licht verdelen. Gloeilampen (en fluorescerende) lichtbronnen zijn in principe omnidirectioneel – het licht gaat daarbij in alle richtingen en moet worden gecontroleerd en gericht via vaak ingewikkelde systemen van optica (lenzen) en zonwering. Dit betekent dat ze zelfs bij zeer lage outputniveaus schaduw en blokkering nodig hebben om de richting van het licht te regelen en verblinding te verminderen. Aangezien zelfs een kaars in een donkere kamer verblinding veroorzaakt en vaak moet worden verduisterd met melkglas, een lampenkap of iets dergelijks, om effectiever te kunnen worden gebruikt.
Professioneel Licht- en Lichtplanadvies

Wij zijn een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in professionele lichtplannen en verlichtingsvraagstukken. Wij werken voor en helpen ondernemers om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen en uit te voeren. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wat wij aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om onze en hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te installeren. Wij werken aan uiteenlopende projecten, variërend van kantoor-, retail- en productiepanden tot grote woonprojecten en van vakantieparken tot luxe villa’s.
Als je geïnteresseerd bent in slimme oplossingen, neem dan nu contact met ons op. Kijk voor decoratieve LED verlichting ook eens op de website van Lichtstudio De Vaan.
Wij publiceren regelmatig op YouTube.
Lees ook eens mijn andere Blogs.
Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een (video) afspraak!
E-mailen kan ook naar Roberto Treffers.
Of bel mij! In België +32-477-174-716, in Nederland +31-615-831-851.
0 Comments