LED Verlichting Ingewikkeld? -Dat Klopt!

LED is een complexe technologie

De tijd dat we met een paar kruisjes op een plattegrond een lichtplan realiseerden ligt definitief achter ons. De steeds verdergaande integratie van LED verlichting maakt het maken van een goed verlichtingsplan een complexe gebeurtenis.
Eén van de gevolgen hiervan is dat installateurs en elektriciens de ontwikkelingen niet kunnen bijhouden. Het maken van een modern, goed doordacht lichtplan is iets voor de specialist van vandaag. Een vaak gebruikte oplossing is het toepassen van retrofit LED lichtbronnen in bestaande armaturen die nog volop in de magazijnen liggen. Nieuwe Europese richtlijnen en wetgeving gaan hier op korte termijn echter een einde aan maken, waardoor originele LED lichtbronnen de uiteindelijke standaard wordt.

Retrofit

Momenteel wordt er volop gewerkt met zgn. retrofit lichtbronnen. Dit zijn LED lichtbronnen die passen op de huidige E27, GU10, etc. fittingen. Het grote probleem hiermee is dat LED op gelijkstroom en een laag voltage werkt. Alle protocollen die golden voor de “oude” verlichting, – gloeilampen, spaarlampen, halogeen, etc. – moeten d.m.v. elektronica gecompenseerd worden. Wij hebben in Europa immers 230V-240V wisselstroom op onze contactdozen staan… Het toepassen van de techniek om LED geschikt te maken voor de huidige toepassingen is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de driver of het printplaatje. Deze techniek is relatief duur. Een lichtbron die voor minder dan € 5.00 te koop wordt aangeboden (supermarkten, bouwmarkten, etc…) kán simpelweg niet van goede kwaliteit zijn. Iedere Euro die daaraan wordt uitgegeven is er volgens mij één te veel.

Kwaliteit

Aangezien de ontwikkelingen op het gebied van LED technologie alleen door specialistische bedrijven bijgehouden kan worden, is het verstandig om altijd informatie bij zo’n specialist in te winnen. Met alle respect voor de vakkennis van een interieur designer, stylist of ontwerper, zij hebben eenvoudig de tijd niet om up-to-date te blijven met de technologische vooruitgang van LED. Dat is echt een voltijds baan! Bovendien wordt op korte termijn Europese wetgeving van kracht waarbij een flink aantal lichtbronnen die wij nu nog kennen definitief van de markt zullen verdwijnen. Op residentieel gebied is hiermee nog wel even te schipperen, maar kantoren worden met sluiting bedreigd als men in 2023 niet aan de wetgeving kan voldoen. Op dit moment voldoen meer dan 100’000 kantoren in de BeNeLux niet aan die komende richtlijnen. De keuze voor kwaliteit, kennis en kunde op verlichtingsgebied is op dit moment dan ook van cruciaal belang!

wandverlichting
Tunable white wandverlichting in een hospitality omgeving

Complex

Om je een voorbeeld te geven; ieder weekend lees ik vakliteratuur met de nieuwste ontwikkelingen, volg ik wekelijks twee of drie webinars over LED verlichting en volg ik minimaal één cursus. Afgelopen week heb ik alleen over dimtechnieken al anderhalf uur een webinar gevolgd. Met kreten als UGR-waarde, Kelvin, CRI, DALI2, LB-normering, Kleurstabilitiet, Lux, Lumen, etc. raak je als leek al snel de weg kwijt. Het (met verlichting) inrichten van ruimtes en werken met LED verlichting vraagt dus echt om een specialist. Dat is de reden dat wij in teams samenwerken aan projecten waarbij ieder teamlid zijn eigen specialiteit heeft. Kortom; Je kunt een mooie villa, horecabedrijf of kantoor tegenwoordig niet meer inrichten zonder hulp van een lichtadviseur!

Ondernemers in de interieur- en verlichtingsbranche

Wij werken voor en helpen ondernemers in de interieur- en verlichtingsbranche om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen en zo nodig uit te voeren. Zodat deze ondernemers een toegevoegde waarde aan hun ontwerpen geven en met een hogere marge verkopen. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het verkopen van verlichtingsplannen. Aan de allerbeste opdrachtgevers. Wij rekenen geen uurtje factuurtje. Wat wij wel aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers helpen om hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te verkopen. Wij werken alleen voor opdrachtgevers waarbij verlichting een cruciale rol speelt, die een kwaliteitsproduct aanbieden zodat zij meer verkopen aan de beste klanten in hun markt.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vrijblijvend een video afspraak! Of bel me; België +32-477-174-716, Nederland +31-615-831-851
Ik help je graag bij het oplossen van je vraagstukken m.b.t. LED verlichting.

De tijd dat we met een paar kruisjes op een plattegrond een lichtplan realiseerden ligt definitief achter ons. De steeds verdergaande integratie van LED verlichting maakt het maken van een goed verlichtingsplan een complexe gebeurtenis.
Door Roberto Treffers

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf
je hier in

error: Content is protected !!