Slimme verlichting: Alles in één keer, of rustig opbouwen?

Steeds populairder!

Bijna 1/5 van de Belgische en Nederlandse huishoudens heeft slim licht. Gemiddeld besteedt men € 223 aan deze verlichting. Dit blijkt uit de vierde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Het juiste gebruik van slimme verlichting is echter een belangrijk punt waar te vaak makkelijk overheen wordt gestapt.

Comfort, gemak en sfeerbeleving

In vergelijking met 2018 is er een stijging van 4% te noteren. Gemak en comfort (57%) zijn de belangrijkste drijfveren om slimme verlichting aan te schaffen. Veel consumenten kopen deze producten ook om een prettige sfeer in huis te creëren (39%) en om kosten te besparen (33%). ER ijn echter ook veel valkuilen, met name waar het op kwaliteit en toekomstbestendigheid aankomt. Slimme aansturingen en de technologische ontwikkelingen van LED verlichting zorgen er voor dat veel producten die nu worden aangeschaft binnen niet al te lange tijd verouderd zijn en vervangen worden door nieuwe technologie. Met name op huishoudelijk niveau is het aanbod enorm, waarbij vaak de gadgetwaarde boven kwaliteit, duurzaamheid en toekomstbestendigheid gaat. Nu al is er een trend waarbij men de toegevoegde waarde in twijfel trekt. Mijn mening is dat dit terecht is!

Communicatie tussen diverse systemen

Het grote probleem op dit moment is dat veel systemen niet met elkaar kunnen communiceren, zodat je al gauw met meerdere apps aan de slag moet om je instellingen te beheren. Dat heeft natuurlijk weinig met comfort en gemak te maken… Natuurlijk zijn er apps die dat probleem oplossen, maar dan nog zul je al je individuele instellingen in de andere apps moeten bijhouden en upgraden. Er zitten in de praktijk dus nogal wat haken en ogen aan smart home oplossingen.

Ga altijd voor kwaliteit en laat je uitgebreid door professionals informeren

Het nadeel van aankopen van de meest populaire systemen, zoals de Philips Hue, het IKEA systeem, KlikAanKlikUit, enz. is dat de verkopende partij (lees -verkoper op de vloer-) geen kennis van de materie heeft. Hierdoor haken na verloop van tijd veel mensen af en vindt men het achteraf toch niet zo leuk en makkelijk te programmeren zoals het er in het begin naar uitzag. Bovendien groeien veel systemen niet mee in de toekomst door bijvoorbeeld regelmatige software updates uit te voeren. Zo is de eerste generatie Philips Hue al niet meer te gebruiken met de huidige versie… Als gecertificeerd lichtplan ontwerper kan Licht- en Lichtplanadvies je helpen met het maken van de juiste, onafhankelijke keuze in slimme verlichtingssystemen.

ProjectCasambi 01
Durf klein te beginnen met automatisering en leer alle mogelijkheden te verkennen. (Courtesy Casambi)

Rustig opbouwen

Professionele aansturing van verlichting is zeker ook thuis aan te bevelen. Elektra in huis wordt ook steeds ingewikkelder, waarbij kennis en kunde absoluut nodig zijn. LED verlichting staat pas in de kinderschoenen en er zijn in de nabije toekomst grote veranderingen op komst. Denk maar eens aan de opkomst van 48V systemen. Bovendien is LED technologie gebaseerd op gelijkstroom, waardoor de huidige “oplossingen” inderdaad ook tijdelijke oplossingen zijn. Mijn advies is dan ook altijd om in een bestaande situatie met één of enkele aanpassingen te beginnen. Denk hierbij aan de verlichting boven de eettafel. Probeer eens diverse lichtbronnen uit en kijk wat de effecten zijn voor je eigen sfeerbeleving en gebruiksgemak. Van daaruit kun je dan rustig verder aan je verlichtingsplan bouwen.

Ondernemers in de interieur- en verlichtingsbranche

Wij werken voor en helpen ondernemers in de interieur- en verlichtingsbranche om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen en zo nodig uit te voeren. Zodat deze ondernemers een toegevoegde waarde aan hun ontwerpen geven. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wij rekenen geen uurtje factuurtje. Wat wij wel aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde in de markt te zetten. Wij werken oor opdrachtgevers waarbij verlichting een cruciale rol speelt en die een kwaliteitsproduct aanbieden aan de beste klanten in hun markt. Uiteraard kun je als particulier ook profiteren van onze kennis!

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vrijblijvend een video afspraak! Of bel me; België +32-477-174-716, Nederland +31-615-831-851
Ik help je graag bij het oplossen van je vraagstukken m.b.t. LED verlichting.

Bijna 1/5 van de Belgische en Nederlandse huishoudens heeft slim licht. Gemiddeld besteedt men € 223 aan deze verlichting. Dit blijkt uit de vierde editie van de Smart Home Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope. Het juiste gebruik van slimme verlichting is echter een belangrijk punt waar te vaak makkelijk overheen wordt gestapt.
Door Roberto Treffers

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Schrijf
je hier in

error: Content is protected !!