Teken je Zelf nog Lichtpunten in? Of Ben je op Zoek naar je Next-Level-Adviseur voor je komende Lichtplan?

Eigentijdse Lichtinstallaties

Als interieurarchitect, designer of installateur is het tijd dat je je echt moet gaan afvragen waar je in de nabije toekomst wil staan met betrekking tot LED verlichting. Neem je de specialistische next-level-adviseur in de hand die maximale toegevoegde waarde levert? Of blijf je vertrouwen op je huidige bekwaamheid? Kennis van de (toekomstige) toepassingen van LED verlichting is een specialisme, waarbij het huidige kennisniveau van interieur professionals en ondernemers absoluut niet meer toereikend is om de nieuwste ontwikkelingen toe te passen. Bovendien volgen deze ontwikkelingen zich zo snel op dat de educatieve en informatieve investeringen om bij te blijven te veel tijd en geld opslokt.

Nieuwe Mindset

De wijze waarop we momenteel naar licht en lichttoepassingen kijken, is enorm sterk in beweging. Gold een paar jaar geleden energiebesparing nog als een belangrijk thema bij het vormgeven van een nieuwe verlichtingsplan – destijds hadden we het vooral over het vervangen van traditionele armaturen door led – nu zie je in rap tempo een nieuwe benadering ontstaan. Hierbij gaat het vooral over de diverse functionaliteiten, kleurschakeringen, dynamische lichtontwerpen, integratie met domotica en gebouwbeheersystemen. En last but not least hoe licht bijdraagt aan onze gezondheid en veiligheid. We hebben het dus over specifieke vereisten en toepassingen in villa’s en andere woningen, kantoren, horeca, productieomgevingen, openbare ruimtes, ziekenhuizen… De wereld van de lichtadviseur is in transitie: energiebesparing en nieuwe toepassingen door het gebruik van led is vanzelfsprekend, de toekomst is aan mensgericht en slim licht.

Businessmodel aanpassen

De kern van het ontwerpen en realiseren van verlichtingsplannen van morgen is niet langer uitsluitend techniek, maar het optimaal bedienen en benutten van de behoeften van mensen in uiteenlopende situaties. Circulariteit is daarbij een steeds belangrijker criterium. Die ontwikkelingen zorgen er voor dat overkoepelende organisaties daarover in gesprek moeten gaan met hun achterban, – waaronder fabrikanten, kennisinstituten, opdrachtgevers en overheden – net zoals lichtinstallateurs dat moeten doen. De vraag is wel hoe je dat moet gaan doen. Eén en ander vereist als eerste een gedegen visie, het vergaren van nieuwe kennis en expertise. Dit vergt een fundamentele shift in de denkwijze. Als je toegevoegde waarde van de toekomst niet meer die van vroeger is, dan betekent dat nogal wat voor de bedrijfsvoering van interieur professionals die ook verlichting ‘er bij” willen blijven doen. Als je relevant wilt blijven, moet het huidige businessmodel deels of geheel overboord. Het gaat hierbij niet alleen over de producten en diensten die je levert. Je moet mensen met de juiste competentieprofielen in huis hebben – adviseurs en ontwerpers met actuele kennis. Die moeten worden opgeleid. Daar komen heel wat hoofdbrekens en kosten om de hoek kijken.

led verlichting

Hoge kosten en tijdgebrek

Om op het huidige kennisniveau van LED technologie te komen ben je al gauw een dag of vijf in de schoolbanken te vinden. Daarnaast zal door de snelheid van de ontwikkelingen iedere maand een soort van terugkomdag georganiseerd moeten worden. Kosten hiervan voor een gemiddelde installateur zullen moeilijk op te brengen zijn. Als je personeel in de schoolbanken zit, kun je geen werk bij je klanten uitvoeren en komt er geen omzet binnen… Wanneer je geen kennis in huis hebt, dreigt het gevaar dat je de boot gaat missen. Dat is één van de redenen dat steeds meer ondernemers bij de specialistische lichtadviseur terecht komen. Deze kunnen op projectbasis hun kennis ten dienste stellen van het gehele team van ontwerpers en uitvoerders. Van architect tot installateur en van leverancier tot opdrachtgever. De laatste persoon wil zeker geen verouderde verlichtingsinstallatie in zijn project terug zien.

Transitie

Een verandering in mindset en daarnaar handelen is een proces van jaren. Er zijn natuurlijk bedrijven die nu al meegaan in de ontwikkelingen, maar de meeste interieurprofessionals moeten er nog mee beginnen. Dat is in principe helemaal niet erg, ze kunnen prima naast elkaar bestaan. Maar er breken wel nieuwe tijden aan. Daar moet je je wel bewust van zijn. En dus tijdig voorsorteren. De technologische ontwikkelingen gaan ontzettend snel, onder andere wat betreft connectiviteit, sensoriek, preventieonderhoud, monitoring en aansturing. De knowhow op het gebied van mens en licht is al groot. Maar deze ligt primair nog bij wetenschappers en enkele gespecialiseerde lichttechnische adviseurs en bedrijven. Hoe kun je er voor zorgen dat je als ondernemer hierin mee kunt? Door je optimaal te organiseren wat betreft kennis en kunde over de nieuwste technologieën, state of the art producten, diensten, processen en personen. En dan komt de next-level-adviseur om de hoek kijken die maximale toegevoegde waarde aan je bedrijf levert en daardoor je marge en omzet verhoogd!

Actie

Een enorm opkomende trend die niet meer tegen te houden is, focust zich onder andere op human centric lighting en smart lighting. Er komt binnen niet al te lange tijd een lichttechnische richtlijn betreffende het welvarend en gezond houden van de mens. Die toekomstverkenning schetst de impact van techniek op weg naar 2025 aan de hand van 6 thema’s: Het Land als stad, Nul is de norm, Data als grondstof, Branche zonder grenzen, Mensenwerk en Nieuwe werkwijzen. Deze thema’s raken allemaal aan de ontwikkelingen in de lichtbranche en meer specifiek aan smart en human centric lighting. Naast onderwerpen als het delen van kennis, samenwerking, het ontwikkelen van competenties en positionering, komt daar ook het opstellen van de nieuwe richtlijn voor lichtinstallaties uit voort. Het volbrengen van de cursus Binnenverlichting bij een erkend opleidingsinstituut is een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van de erkenningsregeling Binnenverlichting. Bovendien is het een belangrijke stap om kennis en kwaliteit inzake binnenverlichting op een objectieve, transparante en meetbare wijze aan te tonen bij opdrachtgevers, interieurontwerpers en installateurs.

Je moet mensen met de juiste competentieprofielen in je team hebben, en dat worden de next-level-adviseurs van de toekomst!

Ondernemers in de Interieur- en Verlichtingsbranche

Wij werken voor en helpen ondernemers in de interieur- en verlichtingsbranche om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen en zo nodig uit te voeren. Zodat deze ondernemers een toegevoegde waarde aan hun ontwerpen geven en met een hogere marge verkopen. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het verkopen van verlichtingsplannen. Aan de allerbeste opdrachtgevers. Wij rekenen geen uurtje factuurtje. Wat wij wel aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers helpen om hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te verkopen. Wij werken alleen voor opdrachtgevers waarbij verlichting een cruciale rol speelt, die een kwaliteitsproduct aanbieden zodat zij meer verkopen aan de beste klanten in hun markt.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vrijblijvend een video afspraak!
Ik help je graag bij het oplossen van je vraagstukken m.b.t. LED verlichting.

lichtplanadvies

Wij zijn een toonaangevend bedrijf gespecialiseerd in professionele lichtplannen en verlichtingsvraagstukken. Wij werken voor en helpen ondernemers om professionele verlichtingsplannen te ontwerpen en uit te voeren. Onze werkzaamheden zijn 100% gericht op het ontwerpen en implementeren van verlichtingsplannen. Wat wij aanbieden is een programma waarin wij onze opdrachtgevers ondersteunen om onze en hun ontwerpen met de nieuwste, beproefde technieken tegen een meerwaarde te installeren. Wij werken aan uiteenlopende projecten, variërend van kantoor-, retail- en productiepanden tot grote woonprojecten en van vakantieparken tot luxe villa’s.

Als je geïnteresseerd bent in slimme oplossingen, neem dan nu contact met ons op. Kijk voor decoratieve LED verlichting ook eens op de website van Lichtstudio De Vaan.
Wij publiceren regelmatig op YouTube.
Lees ook eens mijn andere Blogs.

Heb je behoefte om eens te sparren over next level lichtplannen?
Maak dan vandaag nog vrijblijvend een (video) afspraak!
E-mailen kan ook naar Roberto Treffers.
Of bel mij! In België +32-477-174-716, in Nederland +31-615-831-851.

Als interieurarchitect, designer of installateur is het tijd dat je je echt moet gaan afvragen waar je in de nabije toekomst wil staan met betrekking tot LED verlichting. Neem je de specialistische next-level-adviseur in de hand die maximale toegevoegde waarde levert? Of blijf je vertrouwen op je huidige bekwaamheid?
Door Roberto Treffers

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!