De Uitdaging van Verlichting

Retail - Winkelwereld

De uitdagingen in retaillverlichting zijn legio! Het lichtplan moet voldoen aan vele vereisten: bij ieder project krijg ik te maken met meerdere uitdagingen. Productpresentatie, economisch oogmerk, doelstellingen, organisatorische randvoorwaarden en vormgevingsvereisten moet ik in één lichtconcept verenigen. Het uitgebreide takengebied is veel meer dan artikelen belichten op tafels, in schappen en vitrines. Het begint bij de façade met de verlichting van de entree en de (eventuele) etalage, en strekt zich via de verkoopvloer uit tot en met speciaal aanbiedingen en/of paskamers en tenslotte de kassazone als afsluiting van een aankoop. Om de kwaliteit van de verlichting te borgen is een denkmodel met verlichtingsfuncties noodzakelijk; Moet een zone klanten ontvangen, een boodschap overbrengen, producten presenteren, uitnodigen om te blijven, of om te informeren?

uitdaging verlichting

Werk - Openbaar gebouw

Technologische en maatschappelijke ontwikkelingen geven
vorm aan de manier waarop wij tegenwoordig werken. Dit heeft een directe invloed op de interieurinrichting van kantoren en bestuursgebouwen. De eisen aan zoneverdelingen, meubilair en verlichting op het werk zijn volledig anders dan een aantal jaren geleden. Op het gebied van verlichting is de transactie van werken op papier naar werken met digitale apparatuur een belangrijke ontwikkeling. De dynamiek en complexiteit van digitale processen vereist een andere, geconcentreerde  projectgerichte arbeid. Hierbij staat welbevinden vandaag in het middelpunt. Dat heeft niet alleen invloed op de gebruikers, maar ook op de vastgoedexploitanten. Optimale verlichting is een cruciaal onderdeel om mensen een productieve en prettige werkomgeving te bieden.

werk openbaar gebwouw

Hospitality - Verzorging

De gast in hotel en gastronomische concepten verwacht tegenwoordig een uitzonderlijke beleving. Dit zorgt er voor dat ik als lichtadviseur in verschillende dimensies moet nadenken. Aan de ene kant bepaalt licht de sfeer in een ruimte als geheel. Aan de andere kant moet het er voor zorgen dat het menu tot in detail met exact afgestemd licht zo smakelijk mogelijk wordt gepresenteerd. De manier van verlichten – geaccentueerd of gelijkmatig, open of intiem, warm of koel – heeft grote invloed op de totale beleving van de gast. Dit geldt in de hospitality zowel voor gastronomie, hotel, wellness als alle andere concepten. Combinaties van  wallwashing, licht- en schaduwaccenten, directe en indirecte lichteffecten zorgt er voor dat de bezoeker zich in iedere ruimte op z’n gemak voelt. Verlichting creëert hiermee op een onopvallende manier de verbinding tussen ruimtelijke zones.

hospitality verzorging

Residentieel - Leven

Natuurlijk licht komt via glas de ruimte in. Verlichting komt op vele manieren tot ons. Ingebouwd, opgebouwd, hangend, direct of indirect kan het aan of op ieder vlak bevestigd worden.  Lichtaccenten geven met weinig middelen een particuliere woning meteen zijn eigen karakter. Ze accentueren beelden en andere kunstwerken of benadrukken de eettafel, het kookeiland, etc.
De uitdaging bij een woning is dat er maar weinig gebieden zijn waar verlichting in een beperkte ruimte voor zoveel verschillende activiteiten geschikt moet zijn. Binnen iedere ruimte worden vaak meerdere activiteiten ontplooid, waardoor de lichtadviseur bij woonprojecten een uitdagend werkgebied heeft. Door het toepassen van gedifferentieerde lichtplanning in combinatie met de nieuwste LED technieken kan aan deze tegengestelde eisen worden voldaan.

residentieel leven
error: Content is protected !!